Wat is een eReader

Ze zijn enorm in opkomst, de digitale versie van het oude vertrouwde papieren boek/document, maar wat kun je er nu eigenlijk mee? Een eReader is een draagbaar leesapparaat waarop je digitale boeken (eBooks) kunt weergeven. Je kunt met de eReader ook je favoriete krant, maandblad, PDF bestanden of Word documenten mee bekijken. Op een aantal modellen maakt u zelfs aantekeningen of schetsen met de bijgeleverde stylus. Dankzij het uitbreidbare geheugen kunt u wel honderden boeken tegelijkertijd opslaan en meenemen. Niet meer sjouwen met boeken in de trein, het vliegtuig, op reis of waar dan ook. Gewoon altijd en overal uw eigen bibliotheek bij de hand. 


eReaders bevatten geen LCD-scherm, maar maakt gebruik een speciaal scherm met elektronische inkt (E-ink), dit maakt de schermen zeer energiezuinig. Net als een boek maakt het E-ink scherm gebruik van reflectie van het licht net als bij het gedrukte woord. Dit is rustiger voor de ogen en het vergroot het leesgemak. Sommige modellen zijn tegenwoordig ook voorzien van een touchscreen, waardoor je delen tekst kunt markeren of met de bijgeleverde stylus aantekeningen kunt maken. Het lettertype kun je aanpassen naar persoonlijke behoefte/smaak (grootte), wat erg handig is voor mensen met een zichtbeperking. Vooralsnog zijn E-ink schermen alleen verkrijgbaar in zwart/wit, maar kleurenschermen worden al v.a. 2011 verwacht. Zelfs MP3 bestanden kun je op veel modellen al beluisteren. Afhankelijk van het model worden de bestanden van je computer via een USB-kabel of via een draadloze verbinding (WiFi) naar de eReader gedownload. Met de USB-kabel wordt tevens de eReader opgeladen. Op vakantie of op reis heeft u niet altijd uw PC bij de hand, daarom is het verstandig een USB-lader aan te schaffen wanneer deze niet bij het product geleverd wordt. Deze steekt u in het stopcontact en de USB-kabel in de USB-lader.

Tip van Expert:
Het scherm is het meest kwetsbare deel van de eReader, daarom is het aan te bevelen een stevige beschermhoes en een screenprotector aan te schaffen wanneer deze niet standaard meegeleverd worden.

Een eReader leest net zo prettig (en rustig) als een boek. In het donker heb je dus ook licht nodig, daarom is het handig een clip-on leeslampje te kopen.


Bestandsformaten: 


eBooks zijn in allerlei bestandsformaten verkrijgbaar: PDF, DOC, TXT, RTF, HTML, ePUB, PRC, Mobi, etc. De meest voorkomende formaten zijn het PDF, DOC, TXT en ePUB bestandsformaat.

Er zijn eBooks die vrij zijn van auteursrecht en waarvoor niet hoeft te worden betaald. Voor eBooks die niet vrij zijn van auteursrechten dient betaald te worden. Om kopiëren tegen te gaan zijn er verschillende systemen bedacht. Zo leest de Kindle van Amazon alleen boeken die via Amazon gekocht zijn. Een ander systeem is het DRM (Digital Rights Management) systeem van Adobe. Voor deze laatste standaard, het ePUB bestandsformaat, is in Nederland gekozen. Het ziet er naar uit dat ePub de standaard in de digitale boekenindustrie zal worden. In 2009 besloten China en Taiwan eveneens te kiezen voor het ePUB formaat.

N.B.: Bij het kiezen van een eReader is het dus van belang dat u erop let dat deze het ePub formaat kan lezen.

De belangrijkste bestandsformaten in het kort:

PUB (.epub)

ePUB is een open standaard bestandsformaat. Dit houdt in dat er geen licentierechten betaald hoeven te worden om dit bestandsformaat te gebruiken om boeken te beveiligen.

PDF (.pdf)
PDF (Portable Document Format) is een bestandsformaat dat al jarenlang op de computer wordt gebruikt. Het voordeel van PDF is dat de pagina’s er op alle beeldschermen hetzelfde uitzien. Praktisch alle printbare documenten kunnen met een eenvoudig programma omgezet worden in PDF formaat.

DOC (.doc)
Het bestandsformaat dat het tekstverwerkings- programma Word van Microsoft gebruikt.

Amazon AZW (.azw)
Amazon heeft voor de Kindle een eigen beveiligd bestandsformaat. Alleen eBooks in AZW-formaat kunnen op de Kindle weergegeven worden. Er is wel een bestandsconversie beschikbaar voor Word en PDF bestanden.

Mobipocket (.prc)
Mobipocket is een bestandsformaat dat vooral gericht is op het gebruik in combinatie met PDA’s en smartphones. Het wordt maar door een beperkt aantal E-Readers geaccepteerd. Er worden inmiddels vrijwel geen nieuwe boeken meer in dit formaat gepubliceerd.

ASCII tekst (.txt)
TXT-bestanden zijn bestanden waarin enkel tekst staat. Er zijn geen opmaakeigenschappen aanwezig, waardoor het bestand dan wel het kleinste mag zijn, maar geen optimale leesbaarheid heeft.

Hoeveel informatie er nu precies op uw eReader past is afhankelijk van de volgende variabelen: Het bestandsformaat, de omvang van de eBooks en andere bestanden naast eBooks zoals bijvoorbeeld MP3. Uitgaande van een gemiddelde omvang van alleen PDF en ePUB bestanden zonder al te veel afbeeldingen die evenredig verdeeld zijn op de eReader geeft het volgende overzicht een idee van hoeveel je kwijt zou kunnen op een eReader:

Aantal MB

Aantal eBooks

128

125

256

250

512

500

1024

1000

2048

2000

4096

4000