Wat is Blu-ray

Nieuwste generatie opnameschijf met grote opslagcapaciteit en mogelijkheid om films en beelden te bekijken in High Definition. De komende jaren zal Blu-ray de standaard worden en de opvolger van DVD.

Bij het lezen en schrijven van een Blu-ray schijf wordt er gebruik gemaakt van een blauw-violet laser welke een kortere golflengte heeft als een rode laserstraal, welke voor DVD’s en CD’s gebruikt wordt, waardoor een hogere dichtheid behaald kan worden, hetgeen de naam van het optisch mediaformaat verklaart. Om de naam te kunnen registreren als merknaam is de foutspelling van de naam (Blu) tot stand gekomen.

De capaciteit van een Blu-Ray Disc (25 GB) is 5x zo groot als de capaciteit van een DVD (4,7 GB). Blu-ray gebruikt de nieuwere en efficiëntere MPEG4-compressie voor krachtigere videocodering, voor DVD wordt de lagere compressie MPEG2 gebruikt. Hierdoor biedt een Blu-Ray disc ruimte aan high-definition (HD) video. 25GB Blu-ray is evenredig aan twee uur HDTV-audio+video met een bandbreedte tussen 36 en 72 Mbps.

Er zijn verschillende Blu-ray discformaten:
BD-ROM - Read-only formaat voor software, games en films
BD-R - 25GB eenmalig te beschrijven formaat
BD-RE -25 GB herschrijfbaar formaat
BD-R DL (Dual Layer) - 50GB. Hetzelfde als BD-RE, maar door de dual-layer een dubbele capaciteit

N.B.: Een Blu-ray speler kan wel DVD’s en CD’s afspelen; maar een DVD-speler kan geen Blu-ray Discs afspelen.