Wat is 3D-tv

Filmliefhebbers en gamers hebben er lang op gewacht, maar het is eindelijk zover: Welkom in de derde dimensie! 3D-tv geeft letterlijk en figuurlijk een nieuwe dimensie aan televisie kijken. De nieuwste versies LCD, LED en Plasma tv’s zijn er helemaal klaar voor, met een druk op de knop kunt u van Full HD 2D naar 3D omschakelen en weer terug. Maar hoe werkt het nu precies en wat heb je nodig om van deze nieuwe technologie te kunnen genieten? We hebben hieronder de basisprincipes voor u op een rijtje gezet.

3D-historie
3D-beelden zijn beelden waarin door stereoscopie diepte wordt gesuggereerd. Bij stereoscopie wordt een afbeelding opgebouwd uit 2 afbeeldingen. Voor ieder oog een aparte afbeelding. De twee afbeeldingen samen worden één stereoafbeelding genoemd. Om dit te kunnen waarnemen moeten de beelden wel “gesplitst” bekeken worden, dit kan via een speciale bril. Het menselijk brein is in staat deze aparte beelden te combineren tot 1 beeld waarmee diepte ervaren wordt. De methode die aan de basis staat van de 3D ontwikkeling en die al in de jaren 50 werd toegepast (ontwikkelingen begonnen al rond 1900) is de anaglyph-methode. We kennen hiervan het befaamde kartonnen brilletje met het rode en blauwe folie.

Vervolgens zijn er meerdere varianten ontwikkeld voor de 3D-bril om de beeldkwaliteit steeds hoger op te schroeven. In de jaren 80 beleefde de 3D-film nog een grote comeback en sindsdien volgden de 3D-ontwikkelingen zich in een sneltreinvaart op, waardoor het nu mogelijk is om 3D-tv te kunnen kijken zonder kwaliteitsverlies.

 

3D-demo

3D-tv
Er zijn momenteel nog geen uniforme standaarden voor 3D-tv, waardoor elke televisie fabrikant zijn eigen versie van 3D-televisie op de markt brengt met de daarbij behorende 3D-brillen. TV en bril zijn dus merkgebonden. Het gebruik van een 3D-bril geeft op dit moment de allerbeste 3D-ervaring, maar 3D-tv zonder bril wordt voor in de toekomst niet uitgesloten.

Full HD 3D-tv
Full HD tv’s welke beschikken over een 3D-processor en 3D-zender (verstuurt het signaal voor de 3D-bril) zijn Full HD 3D-tv’s. Deze televisies zijn ontworpen om compatible te zijn met meerdere 3D-standaarden. Bij Full HD 3D-televisies worden meestal één of meerdere 3D-brillen meegeleverd.

3D-ready
Voor een 3D-tv betekent dit dat de televisie hardwarematig geschikt is gemaakt voor 3D-weergave. Voor deze 3D-weergave is wel extra randapparatuur nodig zoals bijvoorbeeld een 3D-zender en een 3D-bril. Via een simpele update zijn deze televisies om te zetten in volledig 3D.

Hoe kan 3D op tv worden weergegeven?
De 3D-beelden op de drager (bijvoorbeeld Blu-ray 3D-DVD) zijn onderverdeeld in beelden voor het linker- en rechteroog. De speciale 3D-brillen zorgen er voor dat de beelden om en om aan het juiste oog getoond worden, dit gebeurt in een fractie van een seconde. Uw hersenen combineren deze aparte beelden weer tot 1 beeld waarmee diepte wordt ervaren.

De technologie waarmee de beelden via de bril gescheiden en geprojecteerd worden bepalen de beeldkwaliteit. Er zijn meerdere methoden ontwikkeld om de beelden voor het linker- en rechteroog op een 3D-scherm te scheiden en weer te geven, maar Frame Sequential is de huidige standaard. Bij de Frame Sequential-methode worden de beelden voor elk oog afwisselend gereproduceerd in de volledige resolutie. Dit betekent dat op afzonderlijke wijze een Full HD-beeld van 1920 x 1080 naar elk oog wordt gestuurd, waardoor de kijker volledig wordt ondergedompeld in het 3D-landschap.

3D-bril
De shutter glass technologie maakt gebruik van een veelal draadloze zender tussen 3D-tv en 3D-bril. De sluiters van de bril worden met de beelden op het scherm gesynchroniseerd, waardoor het linker- en vervolgens het rechterbeeld na elkaar getoond wordt, wat voor een sublieme 3D-ervaring zorgt. Deze techniek wordt ook wel een actieve bril genoemd.

3D-ervaring
De maker van het medium is de grondlegger van uw 3D-ervaring. De ene keer zult u ervaren dat u het beeld als het ware ‘ingezogen’ wordt, terwijl het de volgende keer kan zijn dat de beelden letterlijk vanuit de televisie de woonkamer ‘inschieten’.

3D-standaard
De universele standaard voor opslag van 3D-beeldmateriaal is Blu-ray 1080p. Mede dankzij de grote opslagmogelijkheid is deze content drager uitermate geschikt voor het opslaan van 3D-content in zeer hoge kwaliteit.

In de toekomst zullen uitzendingen (broadcast) ook meer en meer beschikbaar komen voor 3D-tv.

HDMI V1.4(a)
Werden we met Full HD televisie bekend gemaakt met de HDMI kabel, de kabel die beeld én geluid in hoge resolutie (Full HD) door één kabel tussen tv en randapparatuur communiceert, voor 3D-televisie is er een nieuwe standaard om de hoek komen kijken: HDMI 1.4. HDMI 1.4 ondersteunt zowel 3D-beeld als 9.1 geluid in één kabel met audio return channel (audio-signalen kunnen door de televisie teruggestuurd worden naar een receiver om dit geluid af te laten spelen). De 1.4(a) versie zal verplichte ondersteuning voor verschillende uitzend (broadcast) 3D-formaten bevatten, waarmee weergave apparatuur (3D-tv’s) zich aan kan passen aan het type 3D-signaal dat ontvangen wordt.

In het kort - Wat heeft u nodig voor een optimale 3D-tv beleving?
3D-tv
3D-content (zoals bv. Blu-Ray 3D-DVD film of in de toekomst 3D-broadcasting)
Blu-ray 3D-DVD speler
3D-bril