Home-Cinema systeem

Welk Home-Cinema systeem past bij mij?

Alles over het geluid
Met Surround sound wordt een geluidsweergave bedoeld met een ruimtelijker effect dan stereo. Dat kan door extra speakers aan te sluiten, maar ook geluidskanalen te scheiden per speaker. Door het ruimtelijk effect lijkt het of u midden in de film zit; het geluid komt van alle kanten!

Dolby Surround en Dolby Prologic
Met Dolby Surround geluid wordt een bestaand stereo geluid (2-kanaalsgeluid) ruimtelijk weergegeven over meerdere speakers. Bij Dolby Prologic zijn er verschillende geluidskanalen (meer dan twee) die rechtstreeks de speakers aansturen. Hierbij zijn ook nog diverse varianten mogelijk met hun eigen voor- en nadelen.

Dolby Digital en AC-3
Dolby Digital is de standaard voor DVD's om geluid gecomprimeerd (AC-3 compressie) op de schijf op te slaan. Compressie is noodzakelijk omdat er op DVD's verschillende talen beschikbaar zijn met meerdere geluidssporen. Met Dolby Digital is het mogelijk om tot zes onafhankelijke kanalen op een DVD op te nemen met een volledig frequentiebereik.

Digital Theatre Sound (DTS)
DTS staat voor Digital Theatre Sound. In vergelijking tot Dolby Digital is de compressie minder groot waardoor de geluidskwaliteit beter is. Met name wanneer u veel muziek afspeelt is dit een belangrijke factor.

Speakeropstellingen
Vroeger waren 2 speakers voldoende voor een goed stereogeluid. Maar tegenwoordig willen we vaak 5 speakers of meer voor een mooie ruimtelijke weergave. Het lijkt wel of er steeds meer geluid beschikbaar komt!

Stereogeluid
Voor stereogeluid heeft u 2 goede speakers nodig. Vooral echte muziekliefhebbers geven de voorkeur aan een goede stereo weergave boven een surround geluid.

5.1 Surround systeem
Een 5.1 Surround systeem bestaat uit 5 verschillende speakers; 2 voorspeakers, 2 achterspeakers, 1 centerspeaker, en eventeel een subwoofer voor de extra weergave van de lage tonen. Tonen uit de subwoofer zijn bij alle Surround opstellingen zo laag dat het voor de luisteraar niet te horen is waar de bastonen vandaan komen. Daardoor kan deze op een minder zichtbare plek in de kamer worden geplaatst. Bij 6.1 Surround geluid wordt er een extra centerspeaker toegevoegd aan de achterkant. Deze centerspeaker wordt alleen gebruikt bij het weergeven van stemmen van de acteurs.

7.1 Surround systeem
Bij een 7.1 Surround systeem worden de luidsprekers op dezelfde manier geplaatst als bij een 5.1 opstelling. Maar voor een extra geluidsdimensie wordt gebruik gemaakt van een extra linker- en rechterluidspreker die naast de luisteraar worden geplaatst.

Afspeelmogelijkheden
Er zijn verschillende standaarden op het gebied van DVD en geluid. De afspeelmogelijkheden zijn niet voor alle thuisbioscopen gelijk. De huidige generatie spelers zijn bijna altijd in staat om video CD's, gewone CD's, CD-R en CD-RW af te spelen. Ook MP3-bestanden en JPEG-foto's zijn hier meestal op te gebruiken. Het eenvoudigst is natuurlijk een speler die alle formaten aankan, en het liefst ook nog de zelfgebrande DVD-R/RW en DVD+R/RW.

SACD
Deze afkorting staat voor Super Audio CD, ontwikkeld door Philips en Sony. De SACD is in feite een DVD dat alleen geluid kan weergeven. De extra ruimte die een DVD biedt ten opzichte van een normale CD wordt gebruikt voor een hogere geluidskwaliteit en in veel gevallen voor meerkanaals (5.1) geluid.

Wat is DVD audio?
DVD audio is net als SACD een systeem dat mogelijk de vervanging van de gewone CD zou kunnen worden. Dit systeem gebruikt de capaciteit van een DVD vrijwel volledig voor de opslag van geluidsinformatie. De reden waarom dit wordt gedaan is om een veel hogere geluidskwaliteit te bereiken. Tevens wordt het geluid in 5.1-formaat opgeslagen waardoor met name live opnamen nog natuurlijker klinken. DVD audio is niet hetzelfde als DVD video waar muziek en beeld opstaat. Bij DVD video wordt het geluid gecomprimeerd in het Dolby Digital of DTS formaat opgeslagen. Meestal kunnen de DVD audioschijfjes ook op een normale DVD-speler afgespeeld worden.