Harde Schijf

Welke externe harde schijf past het beste bij mijn computergebruik

Digitale bestanden zijn kwetsbaar zolang ze maar op een plek zijn opgeslagen. Externe harde schijven zijn immens populair dankzij hun grote opslagmogelijkheid voor de eigen mediacollectie, fotoverzameling of simpelweg ter back up van o.a. de administratie. Deze opslag loopt tegenwoordig al op tot boven de 1,5 terrabyte (1500 GB). Groot voordeel van een externe harde schijf is dat deze heel makkelijk is los te koppelen, mee te nemen en weer aan te sluiten op willekeurig andere computer, gewoon Plug en Play! Handig als u bijvoorbeeld foto’s, muziek of films met iemand anders wilt uitwisselen.

Types
Externe harde schijven zijn er in verschillende maten. De allerkleinsten zijn gebaseerd op een 1,8 inch grote harde schijf. Een slag groter zijn de 2,5 inch modellen welke techniek van origine is ontwikkeld voor notebooks en wordt gekenmerkt door de zeer grote schokbestendigheid. De grootste van het stel zijn de 3,5 inch modellen welke beduidend groter zijn en qua formaat dus ook wat lastiger zijn om altijd bij je te hebben. Deze modellen zijn tevens beschikbaar met twee of meer harddisks, waarmee u de data van de ene op de andere harde schijf kunt spiegelen. Wanneer er dan onverhoopt een van de twee schijven kapot mocht gaan, heb je het alsnog op de andere staan.

Voeding
De meeste compacte (2,5 inch modellen) externe harde schijven zijn buspowered, wat inhoudt dat hij wordt gevoed door de datakabel (bijvoorbeeld USB) waarop hij is aangesloten. Wanneer een externe harde schijf niet over deze functie beschikt (veelal de 3,5 inch modellen), dan heeft deze een aparte netstroomadapater nodig.

Tip van Expert:
De meeste 3,5 inch modellen draaien continu, waardoor er eerder slijtage op zal treden dan bij een interne harde schijf welke stil wordt gezet wanneer deze niet in gebruik is. Kies daarom bij voorkeur een model met een aan/uit-knop.

Interfaces
De aansluitingsmogelijkheden van de externe harde schijf zijn belangrijk om even bij stil te staan. Heeft u voldoende aan alleen USB, of kunt u beter optimaal gebruik maken van uw apparaat wanneer u 3 verschillende interfaces heeft om mee te werken? Dit verschilt natuurlijk per gebruiker en zijn of haar randapparatuur.

USB
Op dit moment dè standaard voor het aansluiten van een externe harde schijf. USB 2.0 wordt hierin het meeste toegepast. De nieuwe USB 3.0 aansluiting wordt nog niet standaard toegepast op nieuwe modellen. Vrijwel elke moderne pc of laptop beschikt over een aantal usb-poorten waardoor het aansluiten van een harde schijf met USB over het algemeen een fluitje van een cent is.

FireWire
Vergeleken met USB heeft FireWire een iets stabielere datastroom, waardoor deze aansluiting populair is bij mensen die veel aan videobewerking doen. FireWire is er in twee varianten: FireWire 400 (huidige standaard) en FireWire 800 (sneller, minder gebruikt).

eSATA
eSATA staat voor external SATA. In theorie de snelst mogelijke variant om een externe harde schijf aan te sluiten, maar helaas nog niet veel toegepast door fabrikanten van harde schijven. Handig wanneer u met regelmaat zeer grote hoeveelheden data moet verplaatsen. De meeste moederborden in computers hebben meerdere SATA poorten om intern harde schijven aan te sluiten. Even snel een harde schijf aansluiten gaat in de praktijk echter niet zo snel. Daarom zitten er tegenwoordig ook een of meerdere SATA poorten aan buitenkant van de computer. Dit zijn de eSATA poorten.

Tip van Expert:
Moet u met regelmaat zeer grote hoeveelheden data verplaatsen dan is eSATA een zeer geschikte oplossing. Let er echter wel op dat uw PC of notebook ook deze aansluiting heeft, gezien het niet standaard aanwezig is op ieder PC en/of notebook.