Desktop PC, notebook of netbook?

Je kunt thuis niet meer zonder de computer. Maar de keuze is groot. Moet je nu een volwaardige desktop PC nemen, een notebook of, nog handzamer, een netbook?

Computers vallen onder de categorie grijsgoed. Die benaming doet bijna veronderstellen dat het saaie apparaten zijn. Dat waren ze ooit wel, vergeleken bij nu. Grote logge bakken met kleine schermpjes waarop groene lettertjes te zien waren. De laatste twee jaar is de keuze echter groter dan ooit en de prijzen zijn alleen maar aantrekkelijker geworden. Steeds meer huishoudens beschikken over meer dan één computer. Vaak heeft men zowel een desktop PC als een notebook in huis. De notebook is dankzij een gunstige prijsontwikkeling ook niet langer alleen het ‘speeltje’ van de mobiele zakenman. Sterker nog, het is een persoonlijk attribuut geworden. Veel notebooks worden alleen binnenshuis gebruikt. In zo’n geval is een grotere machine met dito scherm aan te raden. Dergelijke notebooks zijn wel zwaar en dus minder geschikt voor wie er overal mee naar toe wil. Was het voorheen zo dat lichtgewicht notebooks flink aan de prijs waren, tegenwoordig zijn er met de komst van de netbook aantrekkelijke apparaten te koop voor een prijs die ergens rond de 400 euro ligt. Een netbook is een iets minder zwaar opgetuigde machine dan een notebook, maar biedt wel de mogelijkheid ermee te internetten. De netbook is een handig apparaat voor erbij, zeker voor het kortere werk of als je onderweg even wilt mailen of surfen. Maar wil je foto’s of filmpjes bewerken of zwaardere games spelen, dan heb je iets groters nodig.

Wie meer denkt nodig te hebben dan een netbook en er af en toe ook mee op pad wil, kan het beste een machine aanschaffen met een 15 inch scherm. Dat is zowel qua schermgrootte als aanschafprijs een aantrekkelijke optie. Voor gebruik thuis is het verstandig dan toch nog een extern toetsenbord en een muis aan te schaffen en een externe monitor. Zeker wanneer er lang achtereen gewerkt moet worden, is dat ergonomisch gezien zeker aan te raden. Wie niet met een los toetsenbord en muis wil werken, kan het beste voor een notebook kiezen met een volwaardig toetsenbord zoals dat van een desktop PC. Zo’n toetsenbord is te vinden op bijvoorbeeld een 17 inch model. Voor alle notebooks, netbooks en desktop PC’s is het raadzaam om te kijken welk toetsenbord erbij geleverd wordt. Even uitproberen om te ervaren hoe de aanslag is, is niet onverstandig. Heeft de gewenste machine een toetsenbord dat niet geheel naar wens is, kies dan een extern toetsenbord van een goede kwaliteit, zoals van Logitech of Microsoft.

Voor veel consumenten lijken veel machines eender. Neem de tijd om te kijken wat de verschillen zijn en raadpleeg bij twijfel de Expertverkoper! Raadzaam is bovendien je goed af te vragen waarvoor je de computer gaat gebruiken. Voor het gebruik van internet en bijvoorbeeld Office-applicaties zijn de meeste desktop machines die op dit moment worden geleverd, meer dan voldoende uitgerust. Bij notebooks is het vaak verstandig om niet voor de aller-goedkoopste machine te kiezen. Zo zijn ook de prijsverschillen tussen netbooks en notebooks vaak vrij gering. Moet het vooral een lichte machine zijn, dan is een netbook de ultieme machine, maar niet alles draait erop zoals op een notebook.

Tip van Expert:
koop een krachtiger computer dan u van plan was! U zult op den duur altijd meer uit de computer zal willen halen dan nu. Programma’s worden zwaarder, foto’s en films die bewerkt moeten worden ook en u zult in de loop van de tijd steeds meer nieuwe toepassingen vinden. Het is dan handig dat uw PC, notebook of netbook daarop is voorbereid.