All-in-One printer

Welke All-in-One printer past bij mij

All-in-One printers combineren meerdere functies in één apparaat. Alle All-in-One printers kunnen printen, kopiëren en scannen. Daarnaast kan een All-in-One printer uitgerust zijn met diverse extra’s zoals een fax, Pictbridge, transparanten adapter voor het inscannen van (kleinbeeld) negatieven en/of dia’s en geheugenkaartlezers. Al deze extra functies hebben geen invloed op de printerkwaliteit, en het prijsverschil tussen een single-use printer (alleen printen) en een All-in-One printer is dusdanig beperkt dat u eigenlijk voor een klein beetje meer meteen een scanner en een copier bij uw printer heeft. Nog een mooie bijkomstigheid is het feit dat u ook minder kabels hoeft weg te werken achter het bureau, want u heeft 3 apparaten in 1! Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een All-in-One printer? We hebben de belangrijkste zaken voor u op een rijtje gezet.

Laser of Inktjet
Bij printers kennen we twee verschillende types: de inktjet- en de laserprinter. Laserprinters zijn voornamelijk zeer geschikt voor de zakelijke markt, mede dankzij het feit dat ze veel en vooral snel kunnen printen. Inktjetprinters, ook wel consumentenprinters genoemd, kunnen daarentegen veel beter foto’s afdrukken. Inktjet printers kunnen standaard kleur en zwart/wit printen. Bij laserprinters moet u van te voren kiezen tussen een kleuren printer of een zwart/wit printer.

Een inktjetprinter spuit de inkt rechtstreeks op het papier en maakt hierbij gebruik van 3 tot 6 verschillende kleuren inkt. Seperate inktcartridges zien we steeds vaker bij All-in-One printers. Het grote voordeel hiervan is dat wanneer een bepaalde inktkleur op is, niet de hele kleurencartridge vervangen hoeft te worden, maar enkel de desbetreffende kleur. Dit houdt een aanzienlijke kostenbesparing in. De laserprinter werkt met een speciale toner (inkt in poedervorm) en maakt gebruik van laserlicht om de letters op papier te zetten. Deze toner gaat langer mee dan inktcartridges, maar is beduidend duurder in aanschaf.

Tip van Expert:
Indien mogelijk (afhankelijk per type) zijn er twee soorten inktcartridges te gebruiken/verkrijgen, "Standaard" en "XL". In aanschaf is de "Standaard" voordeliger, maar moet vaker vervangen worden doordat er minder inkt in zit. De kosten per pagina zijn lager wanneer u een "XL" cartridge gebruikt (in de handleiding van uw printer kunt u terug vinden of dit geldt voor het type wat u gebruikt) en u hoeft minder vaak de cartridge te vervangen.

Elke fabrikant schrijft bepaald papier en cartridges voor ten behoeve van fotoafdrukken. Het is aan te raden dit advies op te volgen voor een optimale afdruk.

Resolutie
Resolutie is erg belangrijk als het op printen aankomt. Resolutie wordt aangegeven als DPI (Dots Per Inch). Des te hoger het aantal beeldpunten per inch, des te scherper en gedetailleerder de afdruk wordt. Inktjetprinters hebben gemiddeld een printresolutie van 600 x 600 tot 2400 x 9600 DPI. Laserprinters hebben een gemiddelde printresolutie van 600 x 600 tot 1200 x 600 DPI.

Voor het scannen wordt de kwaliteit van de scan ook uitgedrukt in DPI. We onderscheiden hierbij een optische- en een digitale scanresolutie. De optische resolutie houdt de werkelijke resolutie van de scan in die door de scanner wordt gemaakt. De digitale scanresolutie is een interpolatietechniek. Met behulp van software kan de scanner dan een hogere maximale resolutie behalen. Naast DPI-waardes zijn ook Bit-waardes belangrijk. Hiermee wordt de kleurdiepte aangegeven. Hoe meer bits, hoe meer kleuren de scanner kan onderscheiden. 48-Bits is de huidige standaard.

Kopieren
Vooral de snelheid is hierbij van belang, in de specificaties wordt altijd het aantal afdrukken per minuut aangegeven in zwart/wit en wanneer mogelijk in kleur.

Faxen
De snelheid waarmee een fax verzonden kan worden is afhankelijk van de modemsnelheid. Faxt u nu vaker meerdere pagina’s per keer, dan is een snel modem (33.6 Kbps) aan te raden. Bij actief faxverkeer is het handig een groot ontvangstgeheugen op de fax te hebben, zodat binnenkomende faxen worden bewaard.

Tip van Expert:
Bij sommige apparaten is het mogelijk om in kleur te faxen. Denkt u wel na over of de ontvangende partij ook een kleurenfax kan ontvangen. Zo niet, dan komt uw fax alsnog in zwart/wit door en verliest het dus automatisch zijn toegevoegde waarde.

Papier
Doorgaans is A4 (210x297 mm) het maximale printformaat, maar er zijn enkele printers die tot A3 (420x297 mm) kunnen afdrukken. Papier kan handmatig, via een cassette of via ADF (sheetfeeder) ingevoerd worden. Via ADF kunnen meerdere papieren achter elkaar gescand, gefaxt of gekopieerd worden.

Tip van Expert:
De meeste printers hebben de mogelijkheid om dubbelzijdig te printen. Door dubbelzijdig te printen bespaart u 50% aan papier. Hiermee levert u naast een positieve bijdrage aan het milieu ook een positieve bijdrage aan uw portemonnee.

Connectiviteit
Alle printers kunnen worden aangesloten met behulp van een USB kabel. Daarnaast heeft de meerderheid ook wifi waarmee de printer draadloos aan te sluiten is. Wi-fi werkt erg prettig en gebruiksvriendelijk. Daarnaast is het ook uitermate flexibel, want er hoeft geen rekening meer gehouden te worden met de vaak beperkte lengte van een USB-kabel en kan de printer overal neergezet worden zonder dat het per se op,naast of onder het bureau ruimte inneemt. Bluetooth, FireWire en aansluitingen op een Ether (netwerk) behoren tevens tot een keuzemogelijkheid.

Touchscreen
Veel printers hebben tegenwoordig een groot touchscreen waardoor de bediening nog gebruiksvriendelijker en sneller wordt.

Pict Bridge / Geheugenkaartlezer
Veel printers hebben een ingebouwde kaartlezer, waarmee u het geheugenkaartje uit uw digitale camera kunt inlezen en rechtstreeks foto’s kunt afdrukken. Beschikt de printer over een Pict Bridge functie dan hoeft u het geheugenkaartje niet uit de camera te halen, maar loopt de overdracht via de USB kabel die u normaliter gebruikt om uw digitale fotocamera op de PC/laptop aan te sluiten.

Negatieven (kleinbeeld) / Dia’s scannen
Sommige scanners beschikken over een transparanten adapter waarmee (kleinbeeld)negatieven en/of dia’s ingescand kunnen worden.